در شرایط فعلی با توجه به اینکه کابینه جدید دولت به کرسی نشسته است و همچنین هفته گذشته وزیر اقتصاد و بانک مرکزی کار را به دست گرفت نوسانات قیمت ارز موجب ایجاد نابسامانی در بازار شد که خریدار و فروشنده در معاملات خود گنگ بودند و خریدار منتظر بود تا ببیند با چه قیمتی باید در بازار خرید کند و فروشنده منتظر این است که از بازار جا نماند. هر چه قیمت دلار به ثبات برسد معاملات بیشتر می شود و در کیفیت خرید و فروش و بازار رونق بیشتری خواهیم دید.
اگر دولت طوری با کسبه تمام صنوف رفتار کنند که تراکنش ها به راحتی انجام شود و از دولت نترسند هیچ کسی پنهانی معامله ای انجام نمی دهد و در خانه اش شو برگزار نمی کند. یا اینکه بخواهد معاملات خود را خارج از مغازه انجام دهد که در چشم نباشد. دولت باید تدبیر کند و جوری رفتار کند که از قایم باشک بازی به دور باشند. آدم های زیادی طلافروشی ها را جمع کرده اند و در خانه ها و در دفاترشان طلا و جواهر می فروشند.
به این مساله تاکید می کنم که بانک ها به صنف طلا و جواهر وام نمی دهند و این مشکل باید برطرف شود.
بانک ها به مراکز تجاری و به مغازه وام نمی دهند. بانک به صنف طلا و جواهر و جوازش وام نمی دهد مگر اینکه فرد در بانک آشنایی داشته باشد.
صنف ما موروثی است و با تعطیل شدن کارگاه های طلاسازی فاتحه این شغل خوانده است. چون مردم خود را برای ورود به چنین شغلی که سرمایه ای سنگین می خواهد به دردسر نمی اندازند. هیچ پدری نمی تواند سرمایه شروع این شغل را به پسرش بدهد. کسی از خارج وارد این صنف نمی شود. این صنف باید بروز شود و به حالت موروثی از پدر به پسر برسد. اگر مشکلات این صنف برطرف نشود این صنف به شدت ضربه می خورد و از بین می رود. امروز طلافروشها و کارگاه ها به دلیل مشکلات بیمه و مالیات و مشکلات بانکی جمع می شود. اینها نشان میدهد که چرا کارگاه های ما در ترکیه دایر می شود.
در مورد تیم همکاری اتحادیه طلا و جواهر باید از تمامی همکارانی که در این صنف تلاش می کنند و زحمت می کشند تا این صنف را سر پا نگه دارند کمال تشکر و قدردانی دارم و از رییس اتحادیه و نائب رییس و تمامی اعضای تیم مجمع اتحادیه تشکر می کنم و برای همه آنها دست مریزاد دارم می شود گفت با تلاش این دوستان بود که در بحث مالیاتی تلاش می کنند ارزش افزوده را از روی کارها برداند و فقط روی اجرت بگذارند که در بحث مالیاتی بسیار مثمرثمر خواهد بود و خریداران در این بخش می توانند با قیمت بهتری خرید کنند. امیدواریم با انتخابات بعدی تیم جوان و قوی تری بیایند و از همه دوستان می خواهیم در این صنف زحمت بیشتری بکشند. این صنف بعد از صنعت نفت دومین صنعتی است که باید حرفی برای گفتن داشته باشیم و در حوزه خلیج فارس و کل دنیا فعال باشیم. متاسفانه با توجه به روابط تحریمی که در کل دنیا بر علیه ایران انجام شد این صنف ضعیف و محروم واقع شد و بسیاری از همکاران و دوستان من از صنف خارج شدند و نتوانستند کار کنند اما با تلاش و همکاری همکاران زحمت کش ما این صنف روی پای خود ایستاده و همه دست به دست هم می دهیم تا این صنف روی پای خود بایستد و به خوبی به کارش ادامه بدهد.
با انتخاب شایسته رییس جمهور جدید آقای رییسی تلاش هایی را می بینیم و زحمات ایشان قدردانی دارد و روز به روز صنایعی را می بینیم که اگر چه در این چند سال بسته شده بودند اما چراغ کارخانه های خاموش روشن می شود و امیدواریم این وضعیت به کارخانجات بزرگ صنعت طلا و جواهر نیز برسد و ببینیم روز به روز کارخانجات فعالتر می شوند و وضع تولید بهتر می شود. من به آینده دلخوش هستم چون روزنه های خوبی می بینیم و فکر می کنم تا ۱۴۰۴ پیشرفت خوبی در صنعت طلا داشته باشیم. البته این قضیه به همت مسئولین بستگی دارد این صنف قدرتمند و پشتوانه مملکت است و افراد قدرتمندی در این صنف داریم. صدای ما را بشنوند و مشکلات ما را حل کنند.
پیشنهادات ما برای دولت جدید این است که این صنعت با توجه به تحریم ها در چند سال گذشته دل شکسته شده است و دوست داریم به طریقی توسط بانک ها وامی دریافت شود و کارگاه های کوچک نیروهای خود را جذب کنند و این صنعت مجددا رونق پیدا کند و ما در حوزه خلیج فارس، اوراسیا و دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم. همانطور که به همه اصناف سرکشی می کنند به صنعت طلا و جواهر هم نگاهی داشته باشند. مدت ها است که منتظر شهرک طلا و جواهر هستیم که هنوز راه نیفتاده و می تواند نقطه قوتی باشد و با همت دولت این شهرک افتتاح شود و به راه بیفتد و کارگاه های کوچک ما از بافت سنتی خارج شود و رو به صنعتی شدن ببرد. تمامی کشور های پیشرفته در صنعت طلا و جواهر با کمک دولت توانسته اند پیشرفت کنند و حرفی برای گفتن داشته باشند. وقتی دولت ساپورت می کند کارخانجات و شهرک های صنعتی پیشرفت می کنند و ما با درایت استاد کارها و نیروهای دانش بنیان حرفی برای گفتن خواهیم داشت. ما قابلیت آن را داریم و هنوز به این صنعت آنچنان که باید دید مثبتی داشت نگاه نشده است و ما از بدنه دولت می خواهیم به این صنعت نگاه دوباره و مثبتی داشته باشد. و چه از منظر تثبیت نرخ ارز و چه در بحث نمایشگاه ها و چه در بحث مالیات ها به این صنعت کمک کند.
بازار طلا و جواهر مایحتاج مردم نیست و تجملات در اولویت قرار ندارد لذا وقتی کرونا آمد موجب شد رکود اقتصادی پیش بیاید و مردم به فکر مسکن و امرار معاش خود باشند و در خانه آخر به سراغ طلا و جواهر بیایند چون اتومبیل هم در اولویت بود و از این نظر رکود اقتصادی دارد ولی چون سیو ترین صنعتی است که برای آینده خود و نوسانات ارز و بازار ها نقطه سرمایه گذاری است مشتری های خاص خود را دارد. اما در کل رکود خاصی را در صنعت طلا و جواهر می بینید که بیشترین لطمه اش بر تولید است. یعنی تمام تولید کننده ها امروز به مشکل برخورده اند و بزرگ و کوچک در حال جمع کردن کارگاه ها هستند بسیاری از طلافروش ها و جواهر فروشانی که مغازه هایشان اجاره ای بود جمع کرده اند که به همت کابینه جدید دولت انشاا… با وام هایی که به این صنف تعلق می گیرد از از بین رفتن کارگاه ها و تولیدی ها جلوگیری شود. کرونا لطمه شدیدی به این صنف زده است و چون صنف ما موروثی است و معمولا از پدر به پسر می رسد با این قیمت طلا آدم های جدیدی نمی آیند تا این این صنف را با برند جدیدی شکل بدهند و همه قدیمی ها هستند و آدم های جدید وارد این شغل نمی شوند و سرمایه ها به سمت شغل هایی می رود که سهل و آسان هستند. اگر بحث مالیات کاملا برطرف شود و از اسکناس مالیات نگیرند رونق پیدا می شود. باید از اجرت ساخت مالیات گرفته شود. سرمایه اولیه ما اسکناس است چرا باید از این سرمایه ۹% مالیات گرفته شود؟ در این صورت کسی نمی آید طلا و جواهر بخرد چون هم باید ۷% سود بدهد و هم ۹% مالیات بدهد و هم باید ۳۰% اجرت بدهد و به این ترتیب مردم به سمت بدلی جات می روند.
کرونا نعمت است در کل آدم های ضعیف و آدم هایی که ریشه قوی و محکم و اراده را ندارند می روند و کسانی که اورجینال هستند و قوی هستند و این بازار ها را از گذشته دیده اند باقی می مانند. صنف ما صنفی است که جایگاهی خاص دارد و مردم باید از جای معتبر خرید کنند و این ماندگاری باعث می شود که نه تنها در صنعت طلا و جواهر بلکه در همه صنوف هر کسی که ماند برنده است.
دولت باید به مراکز تجاری از طریق بانک وام بدهد تا چراغ فروشگاه ها روشن باشد و بتوانند رونق پیدا کنند. امروز اگر سند خانه تان را در بانک گرو بگذارید به شما وام می دهند ولی بابت تجاری به شما وام نمی دهند. بخصوص در صنف طلا و جواهر و انشاا… در دولت جدید این مشکل برطرف شود.
در این چند سال یکی از بزرگترین مشکلات این صنف مالیات بود که موجب تعطیلی تولیدی ها بود.
مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر عملکرد چیزی است که ما باید مالیاتمان را بدهیم ولی اینکه هم مالیات بر درامد بدهیم و هم مالیات بر عملکرد بدهیم و هم مالیات بر ارزش افزوده بدهیم باعث تعطیلی فروشگاه ها و کارگاه ها می شود. همه ما در این مملکت زندگی می کنیم مردم و مصرف کننده باید اجرت ساخت بدهند و یک مالیات بر ارزش افزوده بدهند و یک مالیات بدهند با این هزینه های آب و برق و تلفن و گاز و شاگرد و بیمه و اجاره و حسابرس و … باید این وضعیت برای همه صرف کند با این وضع و با تورم و تحریم و کرونا شرایط به تعطیلی فروشگاه ها انجامید.
برخی از صنوف به دلیل مشکل مالیات بر ارزش افزوده این مساله را بر مبنای ضریب کاهشی محاسبه کردند. این توسط هیات دولت محاسبه شده استت. ضریب کاهشی یعنی اگر من آهن می فروشم بر مبنای فروشم بر آهن آلاتی که به مردم و ساختمان سازان می فروشیم بر مبنای آن ضریب ۶% مالیات می دهیم و از ان ۶% میزان ۹% مالیات می گیرند که باعث شده است مشکل مالیات حل شود. در این راستا اتحادیه ما تلاش زیادی داشت تا به نتیجه برسد ولی هنوز نتیجه ای حاصل نشده است.
ما برای پیشرفت باید از کشور های موفق الگو برداری کنیم و از تجربه شکست های آنها استفاده کنیم تا شکست نخوریم و یا موفق تر باشیم و خودمان را به صادرات برسانیم و خودمان را مختص بازار ایران نکنیم. نباید کوچک فکر کنیم وباید منطقه را به دست بگیریم و بازار صادرات را در نظر بگیریم چون صنعت ما این کشش را دارد که خود را به حدی برسانیم که بعد از نفت جایگاه خودمان را پیدا کنیم.
امروز ترکیه از این فرصت استفاده کرده و بازار های منطقه و کل آسیا را گرفته است. کالاهایی که ترکیه امروز صادر می کند با کالاهای مشابه در کشور های اروپایی و ایتالیایی رقابت می کند.
از طرفی چون کالای تولیدی در صنف ما کالای لوکس است با توان مردم ارتباط دارد و هر چه توان اقتصادی مردم رد صنوف دیگر بالا برود توان مردم برای خرید طلا و جواهر بهتر می شود امروز لطمه سنگینی به صنعت طلا و جواهر وارد شده است. در دو سال اخیر به دلیل کرونا بسیاری از همکاران ما به ورشکستگی رسیدند و جمع کردند. همین مساله بیکاری بوجود می آورد امروز تولید از این منظر به خطر افتاده است. وقتی من ورشکست شده ام طلا و جواهر پشت ویترین را به همکارانی که مانده اند می فروشم چه کسی ضرر می کند؟ تولید کننده و دیگر خرید از تولید کننده به صرفه ویترین دار نیست و جنس همسایه ای را که جمع می کند بدون اجرت خریداری کرده است.
از طرفی هزینه تولید در صنعت ما بالا رفته است قبلا که آب رادیوم را ۷۰۰ هزار تومان می خریدیم امروز به ۲۰ میلیون تومان رسیده است ببینید هزینه آبکاری چند برابر شده است؟! سی برابر است و این
فاجعه است.
یکی از علت های رکود اقتصادی حاکم بر بازار ها به این دلیل است که جابجای پول از طریق بانک ها بسیار سخت شده است. مردم نسبت به مسائل و قوانین بانکی اطلاعاتی ندارند و چک ها ثبت می شود و جابجایی بیش از دویست میلیون تومان معضل شده است باید مدارک جور کنند و سند خانه و ماشین می خواهد و از این رو رکود اقتصادی شدیدی در تمام صنوف بر بانک حاکم شده است. مردم بیشتر به دنبال پول های کثیف هستند و برای چنین معاملاتی دلار می خرند تا از معامله آنها ردی نماند و یا در خرید ماشین دلار و طلا می دهند. مساله جابجایی پول باید حل شود وقتی مشتری می خواهد جنس دویست میلیونی بخرد نمی تواند بیش از پنجاه میلیون کارت بکشد. این مساله در روند رکود اقتصادی بازار تاثیر بدی دارد شخص باید چهار کارت از چند بانک مختلف بیاورد تا بتواند خرید کند. بخاطر همین یکی از معضلات رکودی بازار مالیات است. جدیدا مالیاتی به نام تراکنش مالیات آمده است یعنی اگر تراکنش شما بالا باشد باید مالیات بدهید. و یا مالیات را مقایسه می کنند تا آیا مالیات شما بر مبنای تراکنش همخوانی دارد یا نه؟
یکی از ایرادات این مالیات های بدون کارشناسی این است که بسیاری از کاسب ها بدون اینکه مالیات بدهند مالیات را دور می زنند و مثلا شو برگزار می کنند یا در خانه معامله می کنند و به عنوان گالری معامله می کنند مالیات باید تعادل داشته باشد و در این صورت خود دولت ضرر می کند. مغازه ۱۵ میلیونی اجاره می کنند و طرف دو کیلو طلا دارد و به یکباره به اندازه چهار کیلو برایش مالیات می آید و بسیاری به دلیل همین مشکلات صنف خود را تغییر دادند. بسیاری سواد نداشتند که ثابت کنند مالیات شان اجحاف است و مالیاتی مالیاتش را می خواهد.